måndag 8 oktober 2012

Idrott och mat

Hör idrott och mat ihop? Självklart!

De som ambitiöst och professionellt satsar på idrott vet att de är en stor och viktig del av prestationen. Att ladda upp och fylla på. Att hjälpa kroppens maskineri att fungera optimalt och sunt. Mat påverkar naturligtvis hälsan.

Runt om på idrottsarenor har även det osunda, hårt processade produkterna gjort intrång. Som exempel idrottsdrycker och snacks- när det egentligen räcker med vatten och näringsrik mat! Här finns mycket att göra.

I Norge pågår ett fint projekt som fokuserar på detta ämne, projektet går under namnet "Sunnjenteidrott", här kan du kolla deras sida.

Kristin Brinchmann Lundestad arbetar med projektet, hon kommer att komma till konferensen i Oslo och berätta om projektet, under den så kallade projektkavalkaden. Kristin berättar att de just nu riktar verksamhet i idrottsgymnasier runt om i Norge, med föreläsningar i näringslära och idrott, vilket även omfattar matlagningskurs.  Efter jul fortsätter de med verksamhet i samma skolor och då med att rikta in sig på temat prestationsutveckling och mentalträning.

Här är länken till projektets blogg.

Till projektet hör även föredrag på temat: "Spis smart" som riktar sig till idrottsklubbar runt om i landet. Även idrottsläger för tjejer. Så här berättar Krisitn: "Vi har også to jente camper i året. Da samles idrettsjenter fra idrettene orientering, friidrett, skiskyting og langrenn til en hel helg med aktiviteter, matlaging og foredrag om kosthold, skadeforebygging og selvfølelse. På campene har vi også med kjente idrettsprofiler som er gode forbilder. Jentene er i alderen 15-16 år."

Jag gillar att de bygger på goda förebilder och arbetar med ett helhetstänk - alltså att idrott och hälsa är en helhet. Omfattande både fysisk och mental hälsa. Det är också viktigt att inte bara prata om sund mat, utan också att koppla samman det med praktiken - matlagningskurser.



Här är ett exempel på hemgjord sportdryck - energidryck:


Välsmakande och energigivande drink. Lämplig som fördrink på bjudning, sportdryck, pausdryck, mellanmåls- eller godmorgon-dryck! Prova den också som efterrätt. Helt laktosfri, dock kalciumrik (jordgubbarna) samt vitaminrik (grönsak, bär och frukter). Citronen är basbildande och har en sammandragande effekt på magsäcken. Ingefäran har läkande och utrensande egenskaper samt främjar matsmältningen. Som sötning och konsistensmedel används banan.

½                   l                     djupfrysta jordgubbar
2                    dl                   morotsjuice (naturell)
½                                         citron (saften av den)
1                    tsk                 ingefära (färskriven)
1                                         rejälhandelsbanan

Pressa saften av citronen. Skala ingefäran och riv den, direkt i en skål. Tillsätt citronsaft, morotssaften, bananen och jordgubbarna. Mixa allt till en tjock, slät massa. Tjockleken blir olika beroende på hur kalla / upptinade jordgubbarna är.


(På 2 liter jordgubbar räknar man drycken i större glas för 30 personer, det dubbla antalet i små provglas)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar