fredag 19 oktober 2012

Lägga jord i fokus

Jord i fokus

Jordens största klassrum - skolträdgården.

Trädgård och natur är en verklig och idag mycket viktig inlärningsplattform. Det finns ett stort potential i att använda denna "plattform" som undervisningsbas för att lära moderna och "upplevelse-inriktade" barn och unga om sinnen och naturen ur ett gastronomiskt perspektiv.

För mig låter det för bra för att vara sant ! Men faktum är att det är verklighet i bland annat Danmark. Krogerup i Danmark är en fysisk välfungerande plats - ett naturcenter med namnet "Haver til maver".

Läs mera och se fantastiska bilder från platsen: Klicka här - en länk till deras blogg och hemsida. Fina och inspirerande bilder och läsning väntar!

Under konferensen i Oslo, 6-7 november kommer projektet att lyftas fram, projektledare Camilla Roed Otter kommer att berätta om detta inspirerande arbete!

Under konferensens studiebesök till Geitmyra den 5 november förläggs endel av besöket till Geitmyra Skolehage - där man likväl som i Danmark lyfter möjligheten med att lära gastronomins grunder genom trädgården. Det är en god åtgärd att väcka förståelse för matens ursprung, naturen och  återta respekten och förståelsen för vår föda.

Under denna del av studiebesök kommer vi att föra en diskussion ledd av experter inom området. Från Danmark Aalborg Universitet, professor Niels Heine Kristensen, ledare för den norska skolehagen Tore Faller och från USA, Kalifornien  Zenobia Barlow grundaren av "Center for Ecoliteracy"  - som bygger på ekologisk intelligens och inriktning på en hållbart utveckling genom inlärning. Zenobia Barlow håller ett inlägg i konferensens plenum. Se programmet 6-7 november här.

Temat med skolehager, skolträdgård - om att arbeta med att förmedla kunskaper från "jord till bord", är ingen nyhet historiskt sett.  Däremot är kunskapen eventuellt i risk att bli bortglömd! Det är hög tid att lägga fokus på att bredda perspektivet på mat - matens ursprung, jorden där den kommer ifrån.

Ny nordisk mat strävar till att etablera ett nätverk av människor som arbetar med, har erfarenhet, kunskap och intresse i frågan. Studiebesöket och diskussionstillfället där kommer att bli en uppstart till detta nätverk. Är du redan nu intresserad av frågan och vill anmäla dig som en länk i detta nätverket, kontakta mig Harriet Strandvik. Skriv till: förnamn.efternamn@hsconsulting.ax



Bilderna är tagna på Geitmyra matkulturcenter. Intill denna anläggning ligger Skolehagen där vi kommer att samlas och samtala med experter på området

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar