Matfestivalen i Stockholm – för förskolepersonal
Idag tisdag (5.6.2012) arrangerade Allebarnsrätten i Sverige
ett möte, en final för de 3 år långa projektet med att främja måltiden för barn
i förskolor i Sverige. En dag full av inspiration för barnens måltid och de som
arbetar med den. Finlands relativt nyutnämnda professor i Matkultur vid
Helsingfors Universitet Johanna Mäkelä sammanfattade i en intervju nyligen på ett bra sätt vad
detta fenomen handlar om. Den offentliga måltiden har i dag blivit synlig.
Tidigare var det i Sverige och i Finland en dold företeelse med att servera varm
mat åt barnen i skolorna. Måltiderna serverades i det dolda, mera med ett syfte
att nära och vårda barnen. Idag har den offentliga måltiden blivit en arena för
kritik, positiv och negativ, en arena som tack vare den offentliga debatten och
granskningen även får en utvecklingspotential.
Även Carl-Jan Granqvist anspelade idag i Stockholm också på
denna historiska utveckling med måltiden. Måltiden har genomgått en förvandling
från ”Ät och va´ tyst!” till en sensorisk möjlighet för barnen. Vi har gått
tillbaka till de fattigas domän att äta färsk mat! De rika eller de med stora
skafferier och god förmåga att lagra mat inför den långa lagringsperioden åt
först av de mest förskämda. När vi idag arbetar med mat och matfostran är det
viktigt att förstå denna utveckling, om inte annat för att den är intressant!
En av mina drivkrafter i att arbeta med barn och mat är att
vi genom sensoriken, genom att erbjuda sensoriska upplevelser åt barnen ger dem
redskap att göra goda matval nu och i framtiden. Genom medvetna val lär vi
barnen visa respekt för maten i nutiden. Råvaran är hämtad ut jorden, precis
som förr – den är lika aktad och värdefull – men ofta borttappad i alla omslag
och förpackningar.
På matfestivalen ingick även en Sapere-övning med tomat och örter. Att inspireras av - för barn och vuxna! Och vilka fina "förpackningar"!
Dagen i Stockholm gav många uppslag och idéer för kommande
konferens i Oslo i november. Att vi kan se Norden som en gemensam angelägenhet
för vår framtid, nämligen våra barn. Den jord och de lika råvaror som den ger
är basen i många fantastiska satsningar som har gjorts och görs runt om i
Norden. Sverige blomstrar av goda initiativ för barnen! Speciellt intressant är
att jag hittade en tråd att dra i, ett slags självutvärderings program för
förskolor, som har visat sig utveckla enheten i arbetet med sunda barn. Om vi
vill göra verklighet i att satsa på sunda (mat)val hos våra nordiska barn
gäller det att stärka de viktigaste personerna runt barnen (förutom
föräldrarna), nämligen förskolepersonal eller daghemspersonal. De är mycket
viktiga nyckelpersoner i arbetet med att barn och mat. Måltidslitteratur är också en viktig källa till vårt utvecklingsarbete för bra mat och måltider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar